Hoppa till innehåll

Årsstämma & motioner

Vad är det och hur går det till?

Motioner


I september har föreningen sitt årsmöte. Det är då som medlemmarna har en konkret möjlighet att påverka årets verksamhet genom att skriva motioner, som behandlas av årsmötet.

För att motionen ska behandlas av årsmötet ska den vara inkommen i rätt tid. När vår förening har motionsstopp framgår av stadgarna, men också i utlysandet av årsmötet ska det anges när sista motionsdag är, och vart de ska lämnas. Motioner kan sändas in via såväl vanlig post som e-post. Om motionen sänds in via e-post måste dock originalet även skickas via vanlig post eller överlämnas personligen, motionen ska i dessa fall anses inkommen den dag e-postmeddelandet kom fram.

Behandling av motionerna


När motionen inkommit ska den behandlas av styrelse.  Styrelsen ska fatta beslut om hur man anser att årsmötet ska behandla motionen. Man ska också avge ett yttrande som ger argument för det förslag man lämnar.

Styrelsen kan föreslå mötet att:

  • bifalla motionen, om man tycker att den är bra.
  • avslå motionen om man inte tycker förslaget är bra eller hållbart eller genomförbart.
  • anse motionen besvarad om det som tas upp i motionen redan görs eller är under arbete.
  • lämna motionen utan åtgärd om det som tas upp i motionen ligger utanför föreningens verksamhetsområde eller utanför årsmötets befogenhet.

I det fall motionen innehåller flera olika yrkanden, kan styrelsen lämna olika yttranden för varje yrkande. Man kan alltså välja att föreslå styrelsen att bifalla ett yrkande, avslå ett annat och lämna ett tredje utan åtgärd.

På årsmötet


Samtliga motioner, med styrelsens yttrande, ska finnas i årsmöteshandlingarna.
På årsmötet ska alla inkomna motioner behandlas och beslutas om. I det fall flera motioner behandlar samma sak, kan årsmötet välja att behandla dessa i klump. Styrelsens förslag är alltid huvudyrkande, därför lämnas ordet först till styrelsens representant. Därefter får motionären yttra sig, och sedan lämnas ordet fritt, så att alla kan göra sin röst hörd. När argumenten är genomgångna fattar årsmötet beslut.

Om motionären under debatten bestämmer sig för att dra tillbaka motionen ska mötesordförande ställa frågan om någon annan vill väcka motionen.

Årsmötesprotokoll


Nedan finns årsmötesprotokoll från de årsstämmor som BRF Grandungen hållit för nedladdning.

Att skriva en motion


Ibland kommer det in motioner som är skrivna så att det är näst intill omöjligt att förstå vad motionären egentligen vill, och det finns exempel på att motioner inte har tagits upp för att de saknat yrkanden eller på annat sätt inte varit korrekt formulerade. Det är egentligen inte så svårt att skriva en motion som är både korrekt och lättbegriplig. Följa bara följande enkla tips.

  • Rubrik – redan här ska du ange vad motionen handlar om
  • Brödtext – här förklarar du bakgrunden till ditt förslag, och argumenterar för din sak. Som regel vinner du på att formulera dig kort och kärnfullt!
  • Yrkande – motionen ska avslutas med ett konkret förslag, som årsmötet ska kunna säga ja eller nej till.

Exempel


Motion angående sittgruppen i syrenbersån

Flera av föreningens medlemmar använder ofta sittgruppen i den lilla syrenbersån på gården, denna är nu väldigt utsliten och risig.

Med hänvisning av ovanstående yrkar jag på att ge styrelsen i uppdrag att undersöka möjligheten att införskaffa nya möbler att ersätta de gamla Och även att måla om det gamla så vi har fler.

Västerås 20160801 / Lena Nybo

Styrelsens yttrande över motionen:

Styrelsen delar motionärens åsikt att möblerna är förverkade. Det ligger dock utom budget att byta dessa i år men till nästa sommar kan det göras utan onödiga ingrepp i ekonomin. De gamla möblerna anser vi dock i så dåligt skick att upprustning är uteslutet pga. kostnaden på så gamla möbler.

Styrelsen föreslår årsmötet

  • att bifalla motionärens första yrkande.
  • att avslå motionärens andra yrkande.

Motionen ska vara underskriven av den eller de som står bakom den. Observera att en motion inte automatiskt får större tyngd bara för att den har många underskrifter!

Om en motion mailas eller faxas till styrelsen, måste det ändå skickas ett original per post (man kan naturligtvis lämna originalet personligen också) och på originalet ska samtliga motionärers namnteckning finnas.